PSSE w Bartoszycach
- Status prawny
- Struktura organizacyjna PSSE
- Przedmiot Działalności i Kompetencje
- Organy i Osoby Sprawujące Funkcje
- Majątek/Sprawozdania finansowe
- Przyjmowanie i Załatwianie Spraw
- Ogłoszenia o pracę
- Zapytania ofertowe
- Ogłoszenia/przetargi
Zakres działania PSSE
- Oddział Ekonomiczno-Administracyjny
- Oddział nadzoru
- Stanowisko Pracy ds Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej
- Stanowisko Pracy Głównego Księgowego
- Stanowisko Pracy Radcy Prawnego
- Stanowisko Pracy ds Systemu Jakości
Raport o stanie sanitarnym
Inne
- Skargi, Wnioski i Petycje
- Rejestry, Ewidencje, Archiwa
- Pliki do pobrania
- Komunikaty
- Woda przeznaczona do spożycia
- Woda na pływalniach
- Schemat procedury kontroli przeprowadzanej przez PPIS w Bartoszycach
- Kontrole
- Dostęp do informacji publicznej
- Polityka prywatności
- Antykorupcja
- Informacje o szczepieniach
- Lista rzeczoznawców do spraw sanitarno-higienicznych
- Dopalacze - infolinia
- Ostrzeżenia publiczne
- Archiwum
Elektroniczna skrzynka podawcza
Oddział nadzoru
Zadania wykonywane przez poszczególne komórki organizacyjne Oddziału Nadzoru obejmują zakres działania Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Bartoszycach.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Bartoszycach realizuje zadania z zakresu zdrowia publicznego, w szczególności poprzez sprawowanie nadzoru nad warunkami:
- higieny środowiska,
- higieny pracy w zakładach pracy,
- higieny procesów nauczania i wychowania,
- higieny wypoczynku i rekreacji,
- zdrowotnymi żywności, żywienia i przedmiotów użytku,
- higieniczno-sanitarnymi, jakie powinien spełniać personel medyczny, sprzęt oraz pomieszczenia, w których są udzielane świadczenia zdrowotne
- w celu ochrony zdrowia ludzkiego przed niekorzystnym wpływem szkodliwości i uciążliwości środowiskowych, zapobiegania powstawaniu chorób, w tym chorób zakaźnych i zawodowych.
Wykonywanie zadań polega na sprawowaniu zapobiegawczego i bieżącego nadzoru sanitarnego oraz prowadzeniu działalności zapobiegawczej i przeciwepidemicznej w zakresie chorób zakaźnych i innych chorób powodowanych warunkami środowiska, a także na prowadzeniu działalności oświatowo-zdrowotnej.
Oddział Nadzoru - zakresy działania:
- Sekcja Zapobiegawczego Nazdoru Sanitarnego
- Sekcja Higieny Komunalnej
- Sekcja Higieny Pracy
- Sekcja Higieny Dzieci i Młodzieży
- Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
- Sekcja Epidemiologii
oraz stanowisko Pracy ds. Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej
Powiatowa Stacja działa na podstawie powszechnie obowiązujących przepisów prawa oraz przepisów wewnętrznych, a w szczególności:
1) Ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz.U. 2019 r.
poz. 59);
2) Ustawy z dnia 15.04.2011 r. o działalności leczniczej (Dz. U. 2018 r. poz 2190);
3) Ustawy z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (Dz. U. 2018 r. poz 151);
4) Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2018 poz. 1541);
5) Rozporządzenia PE w sprawie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) - RODO
INFORMACJE Z KOMÓREK ORGANIZACYJNYCH
I. HIGIENA ŻYWNOŚCI, ŻYWIENIA I PRZEDMIOTÓW UŻYTKU
Dla importerów żywności 15.11.2019 r.
Szczegóły, wytyczne i wykazy dostępne: https://gis.gov.pl/dzialalnosc-gospodarcza/produkcja-i-obrot/traces/informacje-dla-importerow-zywnosci/
Kurs klasyfikatora grzybów 02.07.2019 r.
Zawiadomienie Komisji w sprawie wytycznych dotyczących ograniczania ryzyka mikrobiologicznego w odniesieniu do świeżych owoców i warzyw na etapie produkcji podstawowej poprzez przestrzeganie zasad higieny 13.05.2019 r.
Informacje do pobrania
Produkcja pierwotna, sprzedaż bezpośrednia i rolniczy handel detaliczny - aktualne informacje
Informacje do pobrania 08.02.2019 r.
Informacje do pobrania 04.01.2019 r.
Rolniczy handel detaliczny
wytyczne GHP/GMP przy produkcji żywności w warunkach domowych.doc |
Poradniki/ Wytyczne/ Ulotki
http://gis.gov.pl/zywnosc/informacje-dla-przedsiebiorcy/poradniki-wytyczne-ulotki
Ostrzeżenia publiczne dotyczące żywności
https://gis.gov.pl/zywnosc/ostrzezenia-publiczne-dot-zywnosci/aktualne
Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne
https://gis.gov.pl/zywnosc/oswiadczenia-zywieniowe-i-zdrowotne/informacje-ogolne
Nowa żywność
https://gis.gov.pl/zywnosc/nowa-zywnosc/informacje-ogolne
Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością.
http://gis.gov.pl/zywnosc/materialy-i-wyroby-przeznaczone-do-kontaktu-z-zywnoscia
Rozporządzenie sklepikowe
rozporządzenie sklepikowe.doc |
Zintegrowany wieloletni plan kontroli (MANCP)
https://gis.gov.pl/zywnosc/plany-kontroli/zintegrowany-wieloletni-plan-kontroli-mancp?highlight=WyJtYW5jcCIsInJhcG9ydCIsInJvY3pueSIsIm1hbmNwIHJhcG9
ydCIsIm1hbmNwIHJhcG9ydCByb2N6bnkiLCJyYXBvcnQgcm9jem55Il0=
II. HIGIENA DZIECI I MŁODZIEŻY
1. Ergonomia mebli szkolnych i przedszkolnych
2. Zadbaj o bezpieczny wypoczynek zimowy dzieci i młodzieży
Zadbaj o bezpieczny wypoczynek.doc | 18.01.2018 r. |
3. Instrukcja w sprawie wymagań higieniczno sanitarnych dla stacjonarnych obozów pod namiotami
Instrukcja 2016 r.pdf |
4. Zasady udostępniania wody wodociągowej dzieciom w placówkach oświatowo-wychowawczych
5. Stanowisko Głównego Inspektora Saniotarnego w sprawie profilaktyki i zwalczania wszawicy
6. Stanowisko Głównego Inspektora Sanitarnego w sprawie szczotkowania zębów przez dzieci w przedszkolu
Załączniki:
Brak